Ένα βήμα πριν από την ακύρωσή του, φαίνεται ότι βρίσκεται, το πολυδιαφημισμένο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, έπειτα από μια δεκαετία συνεχών πολιτικών εμπλοκών και αναβολών.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ρώσος πρέσβης που συναντήθηκε χθες με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, του μετέφερε δυσάρεστα νέα, και συγκεκριμένα ότι οι... Βούλγαροι ζητούν και νέα στοιχεία, που σημαίνει παράταση τουλάχιστον για ένα... 6μηνο, προκειμένου να συντάξουν την περιβόητη περιβαλλοντική μελέτη του έργου για τις επιπτώσεις του στην περιοχή του Μπουργκάς.

Ευαισθησία χωρίς προηγούμενο…

Η ευαισθησία των Βουλγάρων σε θέματα περιβάλλοντος είναι "εντυπωσιακή", όπως παρατηρούν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, που επικαλούνται πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί μόλις παρουσιαστούν οι περιβαλλοντικές μελέτες». Τις πληροφορίες που έλεγαν ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη σε 3 μήνες, έρχεται να διαψεύσει η ενημέρωση που έκανε στον κ. Μανιάτη ο Ρώσος πρέσβης, σύμφωνα με την οποία «η Σόφια ζητά νέα 6μηνη προθεσμία…».

«Ναι ή όχι»

Στη Μόσχα ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται εξαιρετικά οργισμένος με την συνεχιζόμενη κωλυσιεργία από πλευράς Σόφιας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά την τελευταία τους συνάντηση ο Ρώσος Πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ να του απαντήσει αν η Σόφια θέλει το πρότζεκτ «με ένα ναι ή ένα όχι», χωρίς να πάρει σαφή απάντηση.

«Πάγωμα ή ακύρωση»

Άλλωστε και πριν από μερικές ημέρες και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο είχε προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς, την ακύρωση του έργου. «Εξετάζεται η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών αγωγών Σαμσούντας-Τσεϊχάν και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά έχει σταματήσει να εξελίσσεται ως πρόγραμμα με υπαιτιότητα της Βουλγαρίας», είχε δηλώσει ο Ρώσος αξιωματούχος που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία η οποία συνόδευσε τον Ρώσο πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Αναφέρθηκε στις αιτιάσεις της Σόφιας για καλύτερα οικονομικά οφέλη και μεγαλύτερη περιβαλλοντική προστασία και επιρρίπτοντας σαφώς ευθύνες στη στάση της για την εξέλιξη του έργου συμπλήρωσε «εάν η βουλγαρική κυβέρνηση επιδείξει ετοιμότητα να προωθήσει το πρότζεκτ και κάνει συγκεκριμένα βήματα, εμείς από την πλευρά μας θα προτείνουμε συγχώνευση των αγωγών Mπουργκάς- Aλεξανδρούπολη και Σαμσούντας-Tσεϊχάν». Οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας ερμηνεύτηκαν από τους πολιτικούς και οικονομικούς παρατηρητές ως απόφαση για «πάγωμα» ή και ακύρωση του πετρελαιαγωγού Mπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.






http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/05/10_20.html

0 Comments:

Post a Comment