Μόσχα, του Νικολάου Μαγγίνα

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Κρεμλίνο, παρουσία του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου.

Στην προσφώνησή του προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αφού εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που επισκέπτεται τη Ρωσία, επεσήμανε ότι θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά τις αλλαγές στις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας καθώς και το πώς έχει αλλάξει η σχέση πιστών-Εκκλησίας προς μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη σχέση. Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι ενήμερος για την επίσκεψη του Πατριάρχη Κύριλλου πέρυσι στο Φανάρι και για τα θετικά αποτελέσματά της. Τέλος αναφέρθηκε στην πολύτιμη βοήθεια της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρόεδρο για την υποδοχή στο Κρεμλίνο και εξέφρασε τη χαρά του διότι έχει στο πλευρό του τον αδελφό Πατριάρχη Κύριλλο. Επεσήμανε στον Πρόεδρο ότι βλέπει και ο ίδιος από κοντά τις αλλαγές που συντελούνται στην Ρωσική Εκκλησία.

«Χαιρόμεθα ιδιαιτέρως διότι η επίσκεψή μας συμπίπτει με τον εορτασμό των Σλαβικών γραμμάτων και του πολιτισμού και με τα ονομαστήρια του Πατριάρχου, τον οποίο περιβάλλουμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με μεγάλη αγάπη και εκτίμηση».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Ρώσο Πρόεδρο που υπέγραψε το διάταγμα για την καθιέρωση της εορτής των Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού ως επίσημης εορτής της Πολιτείας.

«Είμαι ευτυχής διότι παραβρέθηκα χθες στην έναρξη αυτού του πρώτου εορτασμού. Από την άλλη πλευρά χαιρόμεθα ως Μητέρα Εκκλησία του Ρωσικού λαού για την πρόοδο που σημειώνει ο λαός και για την αγαστή συνεργασία Κράτους και Εκκλησίας».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο και τον Πατριάρχη επισήμανε ότι «η πολιτική και η εκκλησιαστική ηγεσία της χώρας σήμερα γράφετε ιστορία. Εδραιώνετε τη ρωσική κοινωνία επάνω στις παραδοσιακές της αξίες, επάνω στα χριαστιανικά ιδεώδη και αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση για το μέλλον του έθνους».



Τέλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ, ο οποίος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του, για την συνάντηση και την φιλοξενία στο Κρεμλίνο. Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλο τόνισε ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές Ορθόδοξες τοπικές Εκκλησίες, ωστόσο όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια και κοινή. "Όπως και η αγάπη" συμπλήρωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

"Είμαι σίγουρος αυτή η επίσκεψη θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο Εκκλησιών μας",πρόσθεσε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Ρωσίας προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια εικόνα του Αγίου Βαρθολομαίου, του 19ου αιώνα, και είναι αντίγραφο εικόνας του 7ου αιώνα. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσέφερε στον κ. Μεντβέτεφ ένα κρυστάλλινο βάζο.

Νωρίτερα το πρωί ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το Κρεμλίνο, όπου προσκύνησε στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εκεί όπου είναι θαμμένοι πολλοί αυτοκράτορες και μέλη των οικογενειών τους και στο Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος αποτελεί τον ιδιαίτερο Ναό προσευχής του εκάστοτε Προέδρου.

You might also like:

0 Comments:

Post a Comment