04.jpg

Μεγάλη δημοσιότητα έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες το εγχείρημα μιας ομάδας Αυστριακών, οι οποίοι είναι λάτρεις της μικρής ταχύτητας, και με τα τρακτέρ τους ξεκίνησαν από την πόληPoysdorf της Αυστρίας με προορισμό την Ελλάδα.

Την ομάδα αποτελούν επτά Αυστριακοί και ένας Έλληνας, ο κ. Νίκος Μυλωνάκος, μόνιμος κάτοικος της Βιέννης εδώ και 50 χρόνια. Το πρόγραμμά τους είναι βαρύ, αφού με ταχύτητα 27 χιλιομέτρων την ώρα θα πρέπει να διανύσουν 4.972 χιλιόμετρα, καλύπτοντας 120-180 χλμ την ημέρα. Ξεκίνησαν από το Poysdorf στις 30 Απριλίου και θα επιστρέψουν στις 6 Ιουνίου.

03.jpg

02.jpg

Εκείνο που δεν έτυχε προβολής είναι η σχέση που έχει η πόλη του Poysdorf με το Άγιο Όρος. Από το 2007 η μικρή αυτή πόλη της βόρειας Αυστρίας, στα σύνορα με την Τσεχία, έχει αδελφοποιηθεί με το Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου, τον Μυλοπόταμο του Αγίου Όρους. Τους συνδέει η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή φημισμένων κρασιών.

01.jpgΗ ιστορία ξεκίνησε από τον Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, τον κ. Herbert Kroell, ο οποίος σε επίσκεψή του στο Άγιο Όρος εντυπωσιάστηκε από την πρωτότυπη δουλειά που γίνεται στον Μυλοπόταμο και έφερε σε επαφή τον Γέροντα Επιφάνιο με τον Δήμαρχο της αυστριακής πόλης κ. Carlo Wilfing. Τις σχετικές συνεννοήσεις έκανε ο κ. Νίκος Μανωλάκος, γνωστός πρώην τουριστικός επιχειρηματίας στη Βιέννη, με αποτέλεσμα το 2007 να συμμετάσχει ο Μυλοπόταμος στη διεθνή έκθεση «Οίνος και Θρησκεία» που έγινε στα κελάρια του «Παλιού σχολείου» του Poysdorf και την επόμενη χρονιά επίσημη αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Οινοποιών της πόλης να επισκεφθεί το Άγιο Όρος για την συγκεκριμενοποίηση της αδελφοποίησης.

Στην προαναφερθείσα έκθεση «Οίνος και Θρησκεία» κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γέροντας του Μυλοποτάμου μοναχός Επιφάνιος, επικεφαλής της προσπάθειας αναμπέλωσης και υπεύθυνος του ξακουστού πλέον οινοποιείου του Μυλοποτάμου.

06.JPG

Στα εγκαίνια της έκθεσης με πολλούς εκπροσώπους των αρχών της πόλης, του ομόσπονδου κρατιδίου, οικονομικούς και τουριστικούς 22.jpgπαράγοντες, ο Μοναχός Επιφάνιος παρουσίασε τις πάμπολλες αναφορές του οίνου στην ιστορία του Χριστιανισμού - με σημαντικότερη, όπως τόνισε, τον Μυστικό Δείπνο στον οποίο μετουσιώνεται σε αίμα του Χριστού - αλλά και της Αρχαίας Ελλάδας, και απαρίθμησε μια σειρά από τις ιδιότητες και αρετές του κρασιού. Ο Μοναχός Επιφάνιος επισήμανε πως το κρασί είναι καθημερινά στη Θεία Λειτουργία, οι μοναχοί του Αγίου Όρους το έχουν καθημερινά στο τραπέζι τους, ενώ το θέμα του κρασιού και του αμπελιού συναντάται στα κείμενα και στα ποιήματα των υμνογράφων και ψαλμωδών αλλά και στη βυζαντινή αγιογραφία.

Με ιστορικές αναφορές για το «ονομαστό και θαυμαστό κρασί» του, ο Μυλοπόταμος, το μεγαλύτερο Μετόχι της Ιεράς Μονής της Μεγίστης Λαύρας, συνέδεε ανέκαθεν το όνομά του με τα αμπέλια, τα πρώτα από τα οποία φέρεται να φύτεψε το 970 ο Άγιος Αθανάσιος και από τότε να καλλιεργούνται και να παράγονται μοναδικά και επώνυμα κρασιά. Με την άδεια αναμπέλωσης της Μεγίστης Λαύρας το 1992 και με επικεφαλής της σχετικής προσπάθειας τον Μοναχό Επιφάνιο, καλλιεργούνται από τότε στο Μυλοπόταμο βιολογικά πάνω από 50 στρέμματα από δύο μοναχούς και έξι - επτά λαϊκούς, που ασχολούνται με την οινοποίηση όλο το χρόνο έχοντας μια ετήσια παραγωγή γύρω στις πενήντα χιλιάδες φιάλες, τριών ερυθρών και ενός λευκού αγιορειτικών κρασιών, που πηγαίνουν και σε κάποιες χώρες του εξωτερικού.

Η ομάδα των Αυστριακών θα φτάσει στην Ουρανούπολη την Παρασκευή και το Σάββατο το πρωί 22 Μαΐου, θα επισκεφθούν το Άγιο Όρος. Μαζί τους έχουν και τον φημισμένο φωτογράφο Helmut Seidl, ο οποίος θα παρουσιάσει μετά το τέλος του ταξιδιού έκθεση με οπτικά και ακουστικά εφέ από το επίπονο εγχείρημα.



http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/2010/05/625574.html

0 Comments:

Post a Comment