Στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κίεβο, ο κ. Μεντβέντεφ και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ο κ. Γιανουκόβιτς επισκέφθηκαν τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου (Πετσέρσκαγια).

Τους Αρχηγούς των δυο κρατών υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρος, ο Μητροπολίτης Νικολάεφ και Βοζνεσένσκ Πιτιρίμ, ο Καθηγούμενος της Λαύρας Αρχιεπίσκοπος Βίσγκοροντ Παύλος, ο Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου Αντώνιος, ο Επίσκοπος Περεγιασλάφ – Χμελνίτσκυ Αλέξανδρος και ο Επίσκοπος Βασίλκοβο Παντελεήμων.


Στον Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού οι κκ. Μεντβέντεφ και Γιανουκόβιτς προσκύνησαν την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία τιμάται ιδιαίτερα στη Λαύρα.

Η εν λόγω εικόνα Ευρίσκεται κρεμασμένη πάνω από την Ωραία Πύλη του παλαιού τέμπλου, όμως σύμφωνα με την καθιερωμένη τάξη κατέβηκε και ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας τέλεσε παράκληση ενώπιον αυτής.

Μετά το πέρας της παρακλήσεως εψάλη το Πολυχρόνιον προς τιμή του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρου με το θεοφρούρητο ποίμνιο αυτών, καθώς και των «Αρχηγών των θεοσώστων Κρατών Ρωσίας και Ουκρανίας του Δημητρίου και του Βίκτορα».

Καλωσορίζοντας τους υψηλούς επισκέπτες ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος τόνισε, ότι «αυτός ο ιερός χώρος όπου ευρίσκοντο έχει πάθει πολλά κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας αυτού, γνώριζε και τις καταστροφές, αλλά και τις αναστηλώσεις».

Μέσα στην Λαύρα, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος, φυλάσσονται ιερά λείψανα 120 Αγίων ασκητών των Σπηλαίων του Κιέβου.

«Πιστεύουμε στη δύναμη των προσευχών τους, για όλους εμάς και ιδιαίτερα για όσους έχουν δυνατότητα να καθοδηγούν τις διάνοιες και τις καρδιές των ανθρώπων. Αυτή η υπηρεσία δεν είναι καθόλου εύκολη και μετέχουμε αυτής με τις προσευχές μας, τους στεναγμούς μας και τις καλές μας ευχές. Σε όλα τα έργα Σας να έχετε ως γνώμονα την καρδιά. Εύχομαι με τη βοήθεια του Θεού την κατευόδωση όλων αυτών τα οποία σχεδιάζετε να κάνετε για το καλό του λαού και για τη δόξα του Θεού».


Σε ανάμνηση της επισκέψεως στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος προσέφερε στον κ. Μεντβέντεφ την ομοιότυπη έκδοση του Ιερού Ευαγγελίου Πρεσοπνίτσκογιε και την εικόνα του Οσίου Θεοδοσίου των Σπηλαίων του Κιέβου, ευχόμενος ώστε στην πορεία του Αρχηγού του Ρωσικού Κράτους να τον συνοδεύουν οι προσευχές του Οσίου.

Στον κ. Γιανουκόβιτς ο Μακαριώτατος κ. Βλαδίμηρος επέδωσε την εικόνα του Αγίου Αντωνίου των Σπηλαίων του Κιέβου.

Από την πλευρά του ο κ. Μεντβέντεφ προσέφερε στην Λαύρα ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας του Καζάν.

Στη συνέχεια οι Πρόεδροι μετέβησαν στις Σπηλιές, όπου προσκύνησαν τα ιερά λείψανα των αγίων της Μονής και προσευχήθηκαν στο κελί του κτήτορα της Λαύρας Αγίου Αντωνίου.

Τέλος, να αναφερθεί ότι κατά την επίσκεψη στην Λαύρα των Σπηλαίων τον κ. Μεντβέντεφ συνόδευσαν ο Επικεφαλής της Προεδρική Διοίκησης κ. Ναρύσκιν και ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ.

Πηγή: Ρομφέα

http://vatopaidi.wordpress.com/2010/05/20/%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B2%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%86-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%8C%CE%B2%CE%B9%CF%84%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA/

0 Comments:

Post a Comment