Η κυβέρνηση του Πακιστάν διέταξε τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο Ιντερνετ να µπλοκάρουν το Facebook, καθώς έχει ξεσπάσει θύελλα εξαιτίας µιας σελίδας σε αυτόν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που καλεί τους χρήστες να συµµετάσχουν σε διαγωνισµό αναρτώντας σκίτσα του Προφήτη Μωάµεθ.

Η εν λόγω σελίδα στο Facebook έχει προκαλέσει επικρίσεις στο Πακιστάν και αλλού επειδή το Ισλάµ απαγορεύει οποιαδήποτε απεικόνιση του Προφήτη. Η κυβέρνηση εξέδωσε τη διαταγή ύστερα από προσφυγή οµάδας δικηγόρων που πέτυχε χθες την έκδοση δικαστικής εντολής για να µπλοκαριστεί ολόκληρος ο ιστότοπος. «Το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να µπλοκάρει αµέσως το Facebook ώς τις 31 Μαΐου εξαιτίας αυτού του βλάσφηµου διαγωνισµού», δήλωσε ο εκπρόσωπος των δικηγόρων που έκαναν την προσφυγή. «Το δικαστήριο διέταξε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών να ερευνήσει γιατί γίνεται ένας τέτοιος διαγωνισµός». Χθες το βράδυ, οι πακιστανικές εταιρείες παροχής πρόσβασης στο Ιντερνετ συµµορφώθηκαν.

Η ιστοσελίδα

Η σελίδα του Facebook που βρέθηκε στο κέντρο της διένεξης («Εverybody Draw Μohammed Day!», «Ηµέρα που όλοι σκιτσάρουν τον Μοχάµεντ!») καλεί τους χρήστες να συµµετάσχουν σήµερα 20 Μαΐου σ’ έναν ονλάιν διαγωνισµό αναρτώντας απεικονίσεις του Προφήτη. Οι χρήστες του Facebook καλούνται έτσι να διαµαρτυρηθούν για τις απειλές που διατυπώθηκαν από µια ριζοσπαστική µουσουλµανική οργάνωση εναντίον των δηµιουργών της δηµοφιλούς σειράς κινουµένων σχεδίων «South Ρark» επειδή απεικόνισαν τον Μωάµεθ µε στολή αρκούδας σ’ ένα επεισόδιο της σειράς.

Στο Καράτσι, στο Νότιο Πακιστάν, περίπου 2.000 φοιτήτριες συγκεντρώθηκαν ζητώντας την απαγόρευση του Facebook επειδή ανέχθηκε τη συγκεκριµένη σελίδα. Μερικές δεκάδες φοιτητές πραγµατοποίησαν επίσης διαδήλωση σε µικρή απόσταση κρατώντας πανό που ζητούσαν το µποϊκοτάζ του Facebook και άλλα που καλούσαν σε ιερό πόλεµο εναντίον αυτών που βλασφηµούν τον Προφήτη. «Δεν προσπαθούµε να κακολογήσουµε τον µέσο µουσουλµάνο», αναφερόταν στην επίµαχη σελίδα του Facebook. «Απλώς θέλουµε να δείξουµε στους εξτρεµιστές που απειλούν να βλάψουν ανθρώπους επειδή απεικόνισαν τον Μωάµεθ, ότι δεν τους φοβόµαστε. Οτι δεν µπορούν να µας αφαιρέσουν το δικαίωµα στην ελευθερία της έκφρασης προσπαθώντας να µας φοβίσουν για να σωπάσουµε».





http://exagorefsis.blogspot.com/2010/05/facebook.html

0 Comments:

Post a Comment