Ταξίδι από τον καθολικισμό της Αβάνας στην Ορθοδοξία
του Νίκου Παπαχρήστου / Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
O Kλαούντιο Χοσέ Εσπινόζα Γκαρσία γεννήθηκε στην Κούβα πριν από 34 χρόνια, από μητέρα ρωμαιοκαθολική και πατέρα άθεο. Πιστός ρωμαιοκαθολικός, σπούδασε χημικός μηχανικός και προετοιμαζόταν να γίνει κληρικός της Κουβανικής Καθολικής Επισκοπής. Μέχρι την ημέρα που ακυρώθηκε το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στο εκκλησιαστικό σχολείο που φοιτούσε και από περιέργεια επισκέφθηκε τον μικρό ορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Αβάνας, τον οποίο το 2004 εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Από τη στιγμή εκείνη ξεκίνησε ένα ταξίδι στον κόσμο της Ορθοδοξίας, που τον οδήγησε από την Αβάνα του Κάστρο στο Διδυμότειχο των κάστρων. Εκεί όπου ο Κλαούντιο Χοσέ διακονεί την τοπική μητρόπολη ως κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και ο πατέρας Ιερώνυμος, όπως ονομάζεται πλέον, υπηρετεί τους απλούς ανθρώπους της ελληνικής επαρχίας οι οποίοι του θυμίζουν τόσο τους συμπατριώτες του στη φωτεινή Κούβα.
«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα κάνω αυτό το ταξίδι στη ζωή μου. Από την Κούβα στην Ελλάδα. Από τον καθολικισμό στην Ορθοδοξία. Για μένα, κάποτε, ήταν αδιανόητο να εγκαταλείψω τον καθολικισμό. Ηταν η μόνη Εκκλησία», μας λέει ο πατέρας Ιερώνυμος, ο οποίος προ ημερών χειροτονήθηκε από τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνό στον βαθμό του πρεσβυτέρου. «Ο Θεός έχει σχέδιο. Και έτσι από την Αβάνα βρέθηκα στο Διδυμότειχο. Και είναι πολύ ωραίο και μοιάζει και λίγο με την Κούβα. Οι άνθρωποι είναι ζεστοί, απλοί, δεν είναι υποκριτές. Μου έκανε εντύπωση η πίστη των ανθρώπων. Οι περισσότεροι νιώθουν την Εκκλησία σαν κάτι δικό τους, ένα κομμάτι τους. Ενώ στην Αθήνα τη βλέπουν σαν μια υπηρεσία για να κάνουν γάμους, βαπτίσεις, αλλά δεν θέλουν καμία ουσιαστική σχέση μαζί της. Πιο πολύ τη βλέπουν ως παράδοση παρά ως πίστη».
Νέα του πατρίδα
Μιλάει για την Ελλάδα με πολλή αγάπη. Τη θεωρεί τη νέα του πατρίδα στην οποία ήρθε για να βιώσει την ορθόδοξη πνευματικότητα και να γίνει κληρικός. Μια απόφαση που του κόστισε την Κούβα, αφού, βάσει των νόμων της χώρας, μπορεί να επιστρέψει στη γενέτειρά του μόνο ως τουρίστας και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. «Στην Κούβα υπάρχουν περίπου 500 ορθόδοξοι... Θα ήθελα να γυρίσω ξανά στην Κούβα. Μπορεί να είναι το τελευταίο που θα κάνω, αλλά θα το κάνω».
Πόσο δύσκολη όμως ήταν η απόφαση να γίνει ορθόδοξος σε μια κομμουνιστική χώρα όπου η πλειονότητα των χριστιανών είναι ρωμαιοκαθολικοί; «Ηταν δύσκολη η απόφασή μου. Ημουν μια ζωή καθολικός, θα γινόμουν παπάς... Αλλά διάβασα πολλά βιβλία. Οταν είδα τα κείμενα των μεγάλων πατέρων, όπως του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, αισθάνθηκα πιο κοντά στην Ορθοδοξία. Ενιωσα την πνευματικότητα. Αργότερα γνώρισα στην Αβάνα τον σημερινό μέγα σχολάρχη της Αθωνιάδας, τον πατέρα Ιερόθεο, ο οποίος μου πρότεινε να έρθω στην Ελλάδα να σπουδάσω».
Οι πρώτοι συγγενείς
Πριν από το ταξίδι αυτό ο πατέρας Ιερώνυμος βαπτίσθηκε ορθόδοξος. «Γινόταν ένα ιατρικό συνέδριο στο οποίο συμμετείχε και ο Ελληνας γιατρός, ο Μιχάλης Χάρης, με τη σύζυγό του. Ο ιερέας που ήταν εκεί τους πρότεινε να γίνουν ανάδοχοί μου και δέχθηκαν. Ετσι απέκτησα τους πρώτους συγγενείς μου στην Ελλάδα. Οταν ήρθα στην Ελλάδα, γνώρισα τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνό ο οποίος με στήριξε σαν παιδί του».
Ο πατέρας Ιερώνυμος πιστεύει ότι η Ορθοδοξία έχει μέλλον στη Λατινική Αμερική, σε έναν τόπο όπου χιλιάδες πιστοί σταδιακά αποστασιοποιούνται από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. «Πάντοτε ήθελα να γίνω ιεραπόστολος για να βοηθήσω τους ανθρώπους και την Εκκλησία. Γι’ αυτό και θέλω να γυρίσω. Γιατί είναι η πατρίδα μου, αλλά και για την Ορθοδοξία. Το νιώθω ως ανάγκη. Εγώ ποτέ δεν θέλησα να γίνω παπάς για ένα μισθό. Εγινα για να προσφέρω στον συνάνθρωπο».




http://patmias.blogspot.com/2010/06/blog-post_02.html

0 Comments:

Post a Comment