Αυτός είναι ο Ευρωπαϊκός χάρτης του αγωγού SOUTH STREAM, o oποίος σχεδιάζεται για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω της Κασπίας θάλασσας, της Βουλγαρίας, και της Ελλάδας στην Ιταλία, στην Σερβία και στην κεντρική Ευρώπη.

Όπως φαίνεται καθαρά στον χάρτη, ο SOUTH STREAM έχει διαφορετική γεωπολιτική δυναμική από τον υπό κατασκευή αγωγό NABUCCO ο οποίος είναι συμφερόντων ΕΕ-ΗΠΑ και τον οποίο μπορείτε να δείτε στον επόμενο χάρτη.





Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός χάρτης διέλευσης του αγωγού NABUCCO που κατασκευάζεται για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν (κι ίσως από το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν), το Ιράν, το Ιράκ και την Αίγυπτο μέσω της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην κεντρική Ευρώπη.
Όπως βλέπετε στον χάρτη, η Ελλάδα και η Ιταλία δεν βρίσκονται στον δρόμο του αγωγού αυτού.

Ο ΝΑΒUCCO δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω του ότι η μόνη χώρα που έχει δεχθεί επισήμως να παράσχει φυσικό αέριο στον αγωγό αυτό είναι το Αζερμπαϊτζάν, ενώ το Ιράν δεν έχει δεχθεί και με τις άλλες χώρες υπάρχουν προβλήματα. Ο ΝΑΒUCCO είναι συμφερόντων της ΕΕ και των ΗΠΑ oι οποίες επιθυμούν να μην εξαρτώνται από το Ρωσικό και το Ουκρανικό φυσικό αέριο.

Για τους ανωτέρω λόγους νομίζω ότι η συμφωνία μας αυτή σήμερα με την Ρωσία ήταν πολύ σωστή, ιδιαίτερα έχοντας κατά νου την πολύ επικίνδυνη και δυνητικά μονοπωλειακή επιχειρηματική στρατηγική των Αμερικανικών πολυεθνικών ενεργειακών κολοσσών και των Ευρωπαϊκών θυγατρικών τους στην περιοχή μας:

Περισσότερα για την ενεργειακή μας συνεργασία με την Ρωσία στον South Stream που θα περνάει από την χώρα μας προς την Ιταλία, σε σχετικό δημοσίευμα:
Bίντεο για τα προβλήματα εξεύρεσης xωρών-παρόχων φυσικού αερίου για τον αγωγό ΝΑΒUCCO, δεδομένου του ότι ο αγωγός αυτός σχεδιάζεται από ΕΕ-ΗΠΑ έτσι ώστε να διοχετεύει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν και την Μέση Ανατολή (Αίγυπτο, Ιράκ, Ιράν), αλλά μόνο η πρώτη χώρα συμμετέχει επισήμως στο εγχείρημα αυτό:







http://www-voulgari.blogspot.com/2010/06/south-stream.html

0 Comments:

Post a Comment