Μία ευχάριστη είδηση από τον πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, διευθυντή του Ελληνικού Κολεγίου Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου (βιογραφικό ΕΔΩ):


Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ο Άγιος Θεός μας έταξε να διακονούμε ένα μεγάλο, σπουδαίο, ιερό και ιστορικό έργο στην ΒΔ εσχατιά της μεγαλούπολης του Λονδίνου, αυτό της εκ θεμελίων ανέγερσης του νέου Ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονος, σχεδιασμένου σε βυζαντινό ρυθμό (σταυροειδής μετά τρούλου).

Τώρα πια, με τον τρούλο ολοκληρωμένο, μπορούμε να καυχόμαστε ότι είμαστε στην τελική ευθεία, ή σε πορεία αποπεράτωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ομογένεια στη Μεγ. Βρετανία έχει πάνω από 100 χρόνια να οικοδομήσει δικό της Ναό εκ θεμελίων. Ο τελευταίος ήταν ο Ι.Ν. Αγ. Νικολάου στο Κάρδιφ της Ουαλίας, που ανηγέρθη το 1906. Από τότε ιδρύθηκαν πολλές Κοινότητες. Όμως όλες τους αγόρασαν ή ενοικιάζουν χώρους λατρείας από τις δυτικές χριστιανικές Ομολογίες.

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που γεννούνται μέσα μας είναι απερίγραπτα. Τα όνειρά μας αυτό τον καιρό είναι γεμάτα κόκκινα αγγλικά κεραμίδα, άσπρη πέτρα από την Υόρκη, ξυλόγλυπτες πόρτες από την Κύπρο, χρυσοποίκιλτες και γλυκόλαλες καμπάνες από την Αθήνα, αρχαιοελληνικές κολώνες και βυζαντινούς τρούλους.

Είθε αυτό το όνειρο να οδηγήσει εμάς που υπηρετούμε αυτό τον ευγενικό και ιερό σκοπό, αλλά και την φιλόθεη Ομογένειά μας, σε μια θρησκευτική και πολιτιστική άνοιξη, όπου θα ατενίζουμε εσαεί άνθη πανέμορφα και θα μυρίζουμε οσμές ευωδίας πνευματικής.

Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος ΒΔ Λονδίνου ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια αυτό το μεγαλόπνοο οικοδομικό πρόγραμμα και αυτή την εποχή βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση.

Το 2006 άρχισε και ολοκληρώθηκε η εκ θεμελίων ανέγερση του νέου Κοινοτικού, Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Κέντρου της φιλοπρόοδης Κοινότητας. Από τον Ιούλιο 2009 δε, άρχισε να οικοδομείται εκ θεμελίων ο νέος Ιερός Ναός του Αγ. Παντελεήμονος σε παραδοσιακό βυζαντινό ρυθμό.

Όλη αυτή η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία συνοδεύεται από μεγάλη συσπείρωση του Ελληνορθόδοξου λαού της ευρύτερης περιοχής του ΒΔ Λονδίνου, κάνει όλους τους Ομογενείς ιδιαίτερα ενθουσιώδεις και υπερήφανους.

Περισσότερες πληροφορίες για το ιερό και ιστορικό αυτό έργο μπορεί να βρει κανείς στο ιστολόγιο της Κοινότητας, το οποίο ενημερώνεται καθημερινά, με φωτογραφίες και κείμενα, που πληροφορούν για την πρόοδο των εργασιών.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ/ Πηγές: ΕΔΩ και ΕΔΩ


http://redskywarning.blogspot.com/2010/11/blog-post_3609.html

0 Comments:

Post a Comment