ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΣΤΑΡΕΤΣ ΒΑΡΣΑΝΟΥΦΙΟΥ. 20

Συχνά, πολλοί άνθρωποι, με ρωτάνε:

- Πάτερ, πώς θα σωθώ; Πώς θα αποκτήσω την αιώνια ζωή; Τί πρέπει να κάμω, για να κερδίσω τον παράδεισο;

Την απάντηση μας την δίνει ό Κύριος στο Ευαγγέλιο:

«Αν δεν φάτε την σάρκα του Υιού του Ανθρώπου και δεν πιείτε τον Αίμα Του, δεν θα αποκτήσετε ζωή» (Ίω. 6,53). Συνεπώς, εκείνος πού τρώει τον Σώμα Του και πίνει τον Αίμα Του έχει την σφραγίδα της αιώνιας ζωής.

Εκείνος πού θέλει να έχει εγγυημένη την ελπίδα της σωτηρίας του πρέπει απαραιτήτως να ενταχθεί στο Ένα και μοναδικό Σώμα του Χριστού - πού δεν πρόκειται ποτέ να γίνει δύο - την Μία, Αγία, Ορθόδοξη Εκκλησία. Εδώ δυστυχώς έγκειται και ή όλη τραγωδία του ανθρώπου.

Ό κόσμος σήμερα έχει κατακλυσθεί απόφαση αιρέσεις και σχισματικές ομάδες - οι Κλούστς και οι οπαδοί του Πασχώφ - έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους παντού. Όλοι οι αιρετικοί, πέρα απόφαση τις διαφωνίες στις διδασκαλίες τους, κυριολεκτικά τρώγονται μεταξύ τους. Σε ένα και μόνο συμφωνούν: Να πολεμούν με άσπονδο μίσος την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ιδιαίτερα οι Προτεστάντες, οι λεγόμενοι Βαπτιστές έχουν βάλει στόχο τους να αρπάξουν, σαν άλλοι λύκοι, τα λογικά πρόβατα απόφαση την ποίμνη τού Χριστού.

Μία ημέρα με επισκέφθηκε μία γυναίκα βαθειά θλιμμένη και αναστατωμένη. Ό σύζυγος της είχε γίνει Βαπτιστής - Προτεστάντης και την άφησε με δύο μικρά παιδάκια. Την ρώτησα:

- Και γιατί προσχώρησε σ' αυτούς; Μήπως για τον χρήμα;

- Όχι, μού λέει. Ό σύζυγος μου ήταν πιστός άνθρωπος· συνεχώς μελετούσε πνευματικά βιβλία· αγωνιζόταν για την σωτηρία του. Μα να, μια ημέρα τον πλησίασε ένας προτεστάντης και κατάφερε να τον πείσει ότι αυτοί κατέχουν την αλήθεια της πίστεως. Και τον «κατάπιε». Σταμάτησε να εκκλησιάζεται. Έχει να κοινωνήσει δύο χρόνια. Μέχρι σήμερα δεν έχω καταλάβει, πώς την έπαθε. Άραγε, τί θα απογίνει, πάτερ, ό σύζυγος μου;

Όταν κουβεντιάζει κανείς με αιρετικούς να τον ξέρει, ή ειλικρίνεια πού δείχνουν είναι προσποιητή. Λένε πώς και αυτοί πιστεύουν και αναζητούν τον Θεό. Και με δολιότητα ρωτάνε:

- Και πού θα συναντήσω τον Θεό; Πού βρίσκεται;

Τί τούς απαντάμε;

- Πρώτα απόφαση όλα ό Θεός βρίσκεται στον Ουρανό· κατοικία τού Θεού είναι ό Ουρανός. Μα παράλληλα, επειδή ό Θεός έγινε άνθρωπος, έχει και ένα δεύτερο ορατό σπίτι επάνω στην γη: την Εκκλησία Του. Εσείς λοιπόν, βρίσκεσθε μέσα σ αυτό τον σπίτι, ή είστε από έξω; Δεν αρκεί να πιστεύει κανείς στον Θεό για να σωθεί. Όποιος, εδώ στην γη, είναι από έξω από το ορατό Του σπίτι, πώς είναι δυνατό μετά να θέλει να βρεθεί μέσα στο άλλο σπίτι Του στον Ουρανό; Κατάλαβέ το καλά: Έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχει σωτηρία!

Ή Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ή μόνη αληθινή οδός πού οδηγεί με ασφάλεια στην Άνω Ιερουσαλήμ. Εκείνος πού θέλει να διασχίσει με ασφάλεια την θάλασσα της παρούσας ζωής - δηλ. να μη διατρέχει τον κίνδυνο να πνιγεί - φροντίζει και μπαίνει στο καράβι με καπετάνιο τον Χριστό, διαφορετικά, έστω και πιασμένος από μία σανίδα, μάταια θα παλεύει με τα κύματα. Αυτό πού τον περιμένει είναι ό βέβαιος πνιγμός.

Ή ευσπλαχνία του Θεού είναι απεριόριστη. Ή θυσία Του στον Γολγοθά έχει απέραντη αξία. Καμία αμαρτία δεν μπορεί να την ισοσταθμίσει.

Οι αμαρτίες όλου του κόσμου μαζί, είναι για τον Θεό μια χούφτα άμμος. Ή ευσπλαχνία Του είναι μια θάλασσα!..

Είναι ποτέ δυνατό μία χούφτα άμμος να θολώσει τα νερά της θάλασσας;

Ρίξε λοιπόν τις αμαρτίες σου στον απέραντο πέλαγος της ευσπλαχνίας του Κυρίου, να διαλυθούν, να αφανιστούν! Και θα χαθούν. Διαφορετικά ή λίγη άμμος είναι ικανή, να σε στείλει μια για πάντα στην αιωνία ζωή.


http://apantaortodoxias.blogspot.com/2010/12/blog-post_715.html

0 Comments:

Post a Comment