Προς

Εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Κύριε Διευθυντά,

Τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο που οι Χριστιανοί σ’ όλον τον κόσμο και εμείς στην Ελλάδα ιδιαίτερα, εκ παραδόσεως, ζούμε πολύ έντονα το κορυφαίο για την πίστη μας γεγονός της Σταυρώσεως και της Αναστάσεως με τις εκκλησίες να γεμίζουν από πιστούς, ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι προέβαλε μια ξένη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τα μυστικά του Σταυρού». Σ΄ ένα επεισόδιο της σειράς που παρακολούθησα το βράδυ της Μ. Παρασκευής πληροφορήθηκα ότι ο Χριστός δεν

αναστήθηκε, ότι ήταν παντρεμένος με τη Μαρία τη Μαγδαληνή και είχε και παιδί μαζί της! Ως επιστήμονας κάθισα να δω και να καταλάβω από πού προκύπτουν τέτοια βαρύγδουπα, σοβαρά, ανατρεπτικά (και προκλητικά για εκατομμύρια Χριστιανούς) συμπεράσματα. Με κατάπληξη έως καταπληξία (σοκ), λοιπόν, άκουσα έναν Εβραίο αρχαιολόγο να εξηγεί ότι από μια επιγραφή με το όνομα ενός Ιησού σ’ έναν τάφο (που δεν έχει σχέση με τον ιερό τάφο!) και μιας Μαριάμ από τον ίδιο τάφο και από έρευνα σε οστά (από οστεοφυλάκια) των οποίων εξετάσθηκε το DNA προέκυψε ότι τα οστά χρονολογούνται την περίοδο που έζησε ο Χριστός άρα –κατά το ντοκιμαντέρ– ο τάφος ήταν του Ιησού Χριστού και επειδή δεν εμφανίζουν συγγένεια αίματος με τα άλλα γυναικεία οστά που βρέθηκαν στον ίδιο τάφο, άρα – κατά το ντοκιμαντέρ– τα οστά αυτά ανήκαν στη Μαρία τη Μαγδαληνή, που προφανώς ήταν σύζυγός του! Συμπέρασμα και μήνυμα: ο Χριστός δεν αναστήθηκε (αφού βρέθηκαν τα οστά ενός Ιησού στον υποτιθέμενο τάφο του). Ο Χριστός δεν ήταν άγαμος και υιός Θεού (αφού παντρεύτηκε κι έκανε έρωτα με μια γυναίκα, από την οποία είχε και παιδί). Δεν ήταν (ελέχθη καθαρά στο φιλμ) παρά ένας αιρετικός Ιουδαίος δάσκαλος της σειράς με κάποιους μαθητές, οι οποίοι μετά τον θάνατό του (μολονότι ψαράδες και αγράμματοι…) διέσπειραν ψέματα περί αναστάσεως και θαυμάτων και διάφορα άλλα και μέσα από αυτή την προπαγάνδα γέννησαν τη χριστιανική θρησκεία και τον Χριστιανισμό. Τόσο απλά!

Με αυτές, λοιπόν, τις ατεκμηρίωτες εικασίες και με αυτά τα παιδαριώδη επιχειρήματα οδηγήθηκαν σε συμπεράσματα που εμφανίζονται ως προϊόν επιστημονικής έρευνας : από το συνηθισμένο όνομα ενός Ιησού ταύτισαν αυτόν τον Ιησού με τον Ιησού Χριστό του Ευαγγελίου και τον τάφο του με τον τάφο του Χριστού, βρήκαν και τη γυναίκα του που ήταν δήθεν η Μαρία η Μαγδαληνή, που από κάποιες απόκρυφες μυθιστορηματικές ιστορίες έμαθαν ότι την φιλούσε στο στόμα (επαναλαμβάνεται στο φιλμ !) και βγήκε στη μέση και ένα παιδί από το πουθενά. Και για να πάρει το ντοκιμαντέρ επιστημονικό χαρακτήρα επιστρατεύεται η έρευνα του DNA, για να δείξει ότι τα οστά της άγνωστης αυτής γυναίκας δεν είχαν συγγενική σχέση με τον Ιησού, άρα ήταν σύζυγός του. Κι όλα αυτά με προκλητική

μονομέρεια, χωρίς να υπάρχει κανένας αντίλογος από ειδικούς επιστήμονες και χωρίς καμία αναφορά στα Ευαγγέλια. Κανένα απόσπασμα από τόσα ντοκιμαντέρ σχετικά με το ιστορικό πρόσωπο του Ιησού και τον αντίλογο της χριστιανικής θεολογίας (ορθόδοξης, καθολικής, προτεσταντικής) για ένα τόσο μεγάλο θέμα.

Όποιος από τους υπεύθυνους του τηλεοπτικού προγράμματος του Σκάι – ενός σοβαρού τηλεοπτικού σταθμού του οποίου παρακολουθώ τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές– έκανε αυτή την επιλογή, χωρίς να το επιδιώκει σκοπίμως, πρέπει να γνωρίζει ότι προκάλεσε πολλούς τηλεθεατές του σταθμού (όχι μόνο τους

θρησκεύοντες) και ότι το θέμα σχολιάστηκε πολύ. Στο πνεύμα αυτό γράφονται οι γραμμές αυτές όχι ως επίκριση αλλά ως συμβολή σ’ έναν προβληματισμό που πρέπει να υπάρχει για τόσο σημαντικές τηλεοπτικές επιλογές.

Με εκτίμηση

Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης

Πηγή: http://www.skai.gr/files/1/pdf/epistoli3.pdf

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/04/blog-post_500.html

***

Αντιδράσεις για «Τα Μυστικά του Σταυρού»

Αντιδράσεις προκάλεσε η προβολή από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ του ντοκυμαντέρ «Τα Μυστικά του Σταυρού». Τα επεισόδια που άρχισαν να προβάλλονται από την Μεγάλη Πέμπτη έως και το Μεγάλο Σάββατο αφορούσαν σε θεωρίες γύρω από την ζωή του Ιησού Χριστού.

Το πρώτο επεισόδιο (SECRETS OF THE JESUS TOMB) εξέταζε τις θεωρίες που άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους αμέσως μετά την ανακάλυψη του εβραϊκού τάφου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στα Ιεροσόλυμα και έφερε στην επιφάνεια κουτιά που περιείχαν οστά με αρχικά ονόματα «Ιησούς, ο υιός του Ιωσήφ», «Μαρία», «Ιούδας, υιός του Ιησού».

Το δεύτερο επεισόδιο (TRIAL OF THE KNIGHTS TEMPLARS) αναφερόταν στο μύθο γύρω από τους Ναΐτες που κρατά περισσότερο από 900 χρόνια.

Το τρίτο επεισόδιο (WHO KILLED JESUS) που γυρίστηκε στην Ιταλία και το Ισραήλ, αναδεικνύει πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικές προσεγγίσεις σε μια προσπάθεια να καταγράψει τι συνέβη στην πιο διάσημη δίκη όλων των εποχών.

Τέλος, στο τέταρτο επεισόδιο (THE MARY MAGDALENE CONSPIRACY) το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ανακαλύψει το πραγματικό πρόσωπο της Μαρίας της Μαγδαληνής και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν πίσω από τις θεωρίες συνομωσίας κρύβεται μία αλήθεια για τον Χριστιανισμό.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ την επιστολή του καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη και ΕΔΩ(http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5873&Itemid=1) το ανακοινωθέν του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ.

Η απάντηση του ΣΚΑΙ στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν είναι ότι ως μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν αποκλείει απόψεις και ως εκ τούτω είναι πάντα ανοιχτός στην κρίση του τηλεοπτικού κοινού.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/167897/adidraseis-gia-ta-mustika-tou-staurou/

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/04/blog-post_1671.html

www.zoiforos.gr


http://serafeimtousarof.blogspot.com/2011/04/blog-post_5888.html

0 Comments:

Post a Comment