Ο τουρκικός λαός αγαπά μόνο τον εαυτό του

Η σκοπιά με την οποία βλέπουν οι ζώντες στην Τουρκία τα άλλα έθνη : Οι Άραβες είναι φιλήδονοι. Τους Εβραίους και τους Αρμένιους τους κρατάμε σε απόσταση. Είμαστε ψυχροί για την Ε.Ε. Η έρευνα που έκανε το Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) αποκάλυψε πόση έλλειψη ανοχής έχουν οι άνθρωποι που ζούνε στην Τουρκία απέναντι στα άλλα έθνη. Με βάση την έρευνα οι Άραβες ¨είναι φιλήδονοι ¨, αλλά τους προτιμάμε από τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα βλέπει αρνητικά τους Αρμένιους και Εβραίους, ενώ δεν βλέπουμε και με καλό μάτι τους γείτονες μας. Επίσης είμαστε ψυχροί ενάντια στην Ε.Ε.

Η έρευνα διεξήχθη από τον καθηγητή Ταλίπ Κιουτσουκτσάν σε 12 περιοχές και σε 3.040 άτομα, και τα συμπεράσματα είναι τα εξής :

Οι Άραβες είναι φιλήδονοι…

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα το 33,2% είπε πως έχει θετική άποψη για τους Άραβες, ενώ το 39% έχει αρνητική. Από τους άντρες το 42 % έχει αρνητική άποψη για τους Άραβες, ενώ το ίδιο ποσοστό είναι 36% στις γυναίκες.

Οι μετέχοντες αν χρειαζόταν να επιλέξουν ανάμεσα σε Άραβες, Ευρωπαίους και Αμερικανούς, επιλέγουν τους Άραβες. Ένα ποσοστό 25,3% ¨πιστεύουν απόλυτα¨ πως οι οι Άραβες είναι καλύτεροι, ενώ ένα ποσοστό 19,9% ¨γενικά πιστεύουν¨ πως είναι καλύτεροι.

Από τους μετέχοντες στην έρευνα το 64,8% έχει αρνητικές απόψεις για τους Αμερικανούς. Οι γνώμες για τους Ευρωπαίους χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα με ποσοστό 36,6% έχει θετική άποψη, ενώ το 35% αρνητική άποψη. Από την νέα γενιά το 40% έχει θετικές απόψεις για τους Ευρωπαίους, ενώ οι πάνω των 61% έχουν περισσότερες αρνητικές απόψεις .

Οι θετικές γνώμες για τους Αζέρους φτάνουν το 56,1%. Ο βασικός λόγος για αυτό είναι οι δεσμοί της φυλής ανάμεσα σε Τούρκους και Αζέρους, καθώς και οι αμοιβαίες καλές σχέσεις που υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο.

……………..

Προκατάληψη ενάντια στους Αρμένιους

Το 73,9% έχουν αρνητικές απόψεις για τους Αρμένιους. Φαίνεται ότι η στάση ενάντια στους Αρμένιους δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με κοινωνικό-οικονομικές ιδιαιτερότητες, ενώ γενικά φαίνεται πως οι κατώτερου κοινωνικού στάτους μετέχοντες έχουν πιο αρνητικές απόψεις.

………………..

Σημαντικό τμήμα των ανθρώπων στην Τουρκία έχουν αρνητική στάση απέναντι στους Εβραίους. Από το δείγμα της έρευνας το 71,5% έχουν αρνητική άποψη και μόνο το 8,6% θετική. Οι πιο μορφωμένοι έχουν 17,9% θετικές απόψεις ενώ οι λιγότερο μορφωμένοι 6,85.

Από τους μετέχοντες το 67% έχει αρνητική άποψη για τους Έλληνες και το 12,3 % θετική άποψη. Το 20,5% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.

Οι μετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με το με ποιους πρέπει να συνεργαστεί η Τουρκία για χάρη των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της. Την πρώτη θέση παίρνουν οι Τουρκικές δημοκρατίες με 31%. Στην δεύτερη σειρά έρχονται οι Ισλαμικές χώρες με 26%, στην Τρίτη η Ε.Ε. με 23,1% και στην τέταρτη οι ΗΠΑ με 11,8%. Στο τέλος βρίσκονται η Ρωσία και η Κίνα με 8,1%.


http://tourkikanea.gr/2011/05/10/olumsuz/

0 Comments:

Post a Comment