Ο Θεός ενώνει τον άνδρα και τη γυναίκα

Ο Χριστός αγαπά τα παιδιά και θέλει οι οικογένειες να είναι αγαπημένεςμεταξύ τους και να πορεύονται προς Αυτόν.

Ο Χριστός προχώρησε στα σύνορα της Ιουδαίας, σε ένα μέρος που λεγόταν Περαία. Τον ακολουθούσαν πολλοί άνθρωποι και ο Χριστός τους δίδασκε με κάθε ευκαιρία. Τον πλησίασαν τότε οι Φαρισαίοι, που έψαχναν μάταια αφορμή να τον κατηγορήσουν και τον ρώτησαν αν επιτρέ πεται να χωρίζουν τα ζευγάρια. Κι ο Χριστός τους απάντησε: «Τι σας έχει πει ο Μωυσής να κάνετε;». Οι Φαρισαίοι του απάντησαν ότι ο Μωυσής επέτρεπε στον άνδρα να γράφει σε ένα χαρτί ότι χωρίζει τη γυναίκα του και αυτό το έγγραφο-χαρτί να ισχύει. Και ο Χριστός τους λέει: «Ο Μωυσής, γνωρίζοντας πόσο σκληροί μπορεί να γίνετε εσείς οι άνθρωποι, επέτρεψε αυτό το πράγμα». Γιατί τότε οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν ως πράγματα κι όχι ως άνθρωποι και μπορεί κάποιοι ακόμα και να σκότωναν τη γυναίκα τους, για να απαλλαγούνε από αυτήν. «Για να αποφύγει τα χειρότερα, λοιπόν, ο Μωυσής επέτρεψε να γίνεται αυτό. Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο άντρα και γυναίκα και όρισε να είναι μαζί και να αποτελούν την οικογένεια. Και όταν οι άνθρωποι παντρεύονται, εγκαταλείπουν τους γονείς τους και ο ένας στηρίζει και βοηθάει τον άλλο. Ο Θεός λοιπόν, ενώνει τον άνδρα και τη γυναίκα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους χωρίσει. Γιατί δεν είναι πλέον δύο άνθρωποι, αλλά ένας».

Γυρίζοντας, όμως, στο σπίτι που έμεναν, οι μαθητές είχαν κι άλλες απορίες και τον ξαναρώτησαν. Ο Χριστός τότε τους απάντησε: «όποιος χωρίσει τη γυναίκα του και παντρευτεί άλλη, διαπράττει αμαρτία. Το ίδιο ισχύει και για τη γυναίκα».

Εκείνη την ώρα, έφεραν μπροστά στο Χριστό μερικά παιδάκια, να τα ευλογήσει. Όμως οι μαθητές Του δεν τα άφηναν και μάλωναν τους ανθρώπους, γιατί νόμιζαν ότι απασχολούσαν άδικα τον Χριστό. Εκείνος, όμως, αγανάκτησε με τους μαθητές και τους είπε: «Αφήστε τα παιδιά να με πλησιάσουν και μην τα εμποδίζετε, γιατί η βασιλεία του Θεού είναι φτιαγμένη για όσους έχουν καρδιά αγνή και καθαρή, όπως των παιδιών». Και με πολλή αγάπη τα πήρε αγκαλιά και τα ευλόγησε.

Ερμηνευτικά σχόλια

Τον πλησίασαν…να τον κατηγορήσουν: Οι Φαρισαίοι ήταν οι μορφωμένοι άνθρωποι της εποχής εκείνης. Και μέχρι να έρθει ο Χριστός, όλοι τούς θεωρούσαν σπουδαίους. Αυτά που έλεγε, όμως, ο Χριστός ήταν ανώτερα από όσα έλεγαν ως τότε οι Φαρισαίοι, με αποτέλεσμα να χάσουν την φήμη που είχαν. Αυτοί αντί να ακούσουν όσα έλεγε ο Χριστός, να μάθουν και να γίνουν καλύτεροι, έψαχναν αφορμή, για να τον κατηγορήσουν.

…για να αποφύγει τα χειρότερα: Εκείνον τον καιρό οι… συνήθειες ήταν αλλιώτικες. Οι γυναίκες δεν έβγαιναν έξω από το σπίτι εύκολα. Δε δούλευαν, δεν μπορούσαν να κάνουν αυτό, που ήθελαν, δεν είχαν κανένα δικαίωμα. Οι άνδρες ήταν αφέντες και οι γυναίκες δούλες. Κάποιες φορές οι άνδρες έδερναν τις γυναίκες τους και τις κακομεταχειρίζονταν. Εκείνες δεν έβρισκαν δίκιο πουθενά. Γι΄ αυτό το λόγο ο Μωυσής επέτρεπε να χωρίζουν οι άνδρες τις γυναίκες, συμπληρώνοντας, θα λέγαμε σήμερα, μία αίτηση.

Ο Θεός έπλασε έναν άνδρα και μία γυναίκα: Δεν ήταν δύσκολο για το Θεό να φτιάξει περισσότερους πρωτόπλαστους, αν ήθελε να μην είναι ζευγάρι οι άν θρωποι.

Και όταν οι άνθρωποι παντρεύονται, εγκαταλείπουν τους γονείς τους και ο ένας στηρίζει και βοηθάει τον άλλο (και είναι πλέον όχι δύο αλλά ένας άνθρωπος): Ο Χριστός θέλει οι οικογένειες να είναι αγαπημένες. Χαίρεται όταν, οι άνθρωποι αγαπούν ο ένας τον άλλο. Ακόμη κι όταν μαλώνουν, ο Χριστός τούς αγαπά, γιατί είναι ανθρώπινο κανείς να μαλώνει. Δεν πρέπει, όμως, οι οικογένειες, οι γονείς μεταξύ τους και τα παιδιά προς τους γονείς, να παραμένουν μαλωμένοι.

Όποιος χωρίσει τη γυναίκα του και παντρευτεί άλλη, διαπράττει αμαρτία, το ίδιο ισχύει και για τη γυναίκα: Το διαζύγιο δεν το θέλει ο Χριστός. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αγαπά τους ανθρώπους, που χωρίζουν. Το σωστό όμως είναι κάποιος να προσέχει με ποιον συνδέεται και παντρεύεται, για να μη χρειαστεί να χωρίσει, όπως επίσης και να μάθει να ανέχεται, να κάνει υπομονή ο ένας στις ιδιαιτερότητες του άλλου. Να συζητούν, για να μην υπάρχει λόγος διαζυγίου.

Αφήστε τα παιδιά να με πλησιάσουν: Ο Χριστός αγαπά ιδιαίτερα τα παιδιά, γιατί είναι αθώα, απονήρευτα και δεν κρατούν κακία. Τα παιδιά έχουν αγάπη και γι’ αυτό δείχνουν το δρόμο προς τη Βασιλεία των Ουρανών.

Φυλλάδιο Επικοινωνίας των Κατηχητικών Συνάξεων Ι. Μ. Ρόδου Έτος 7ο Τεύχος 8

Πηγή: http://www.imr.gr/koinoniatheou/20102011_08.pdf


http://vatopaidi.wordpress.com

0 Comments:

Post a Comment