• Ήταν δύο οι ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Τουρκίας;
Οι τόνοι στην Άγκυρα ανέβηκαν μετά από τις δύο αιματηρές επιθέσεις της 31ης Μαίου 2010 με στόχο τα τουρκικά ναυτικά συμφέροντα.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έγινε οργανωμένη επίθεση από κομάντος εναντίον της τουρκικής ναυτικής βάσης στο Ισκεντερούν, κοντά στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία. Οι επιτιθέμενοι εκτόξευσαν ρουκέτες και σκότωσαν επτά Τούρκους στρατιώτες.
Δύο ώρες αργότερα, ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε δύο τουρκικά εμπορικά πλοία που έπλεαν στη Μεσόγειο και ανήκαν στον στολίσκο "Ελευθερία". Οι Ισραηλινοί σκότωσαν τουλάχιστον εννέα επιβάτες, από τους οποίους οι έξι ήταν Τούρκοι υπήκοοι. Νωρίτερα το ίδιο απόγευμα, ο Αμπτουλάχ Οτσαλάν, ιστορικός αυτονομιστής ηγέτης των Κούρδων, είχε δηλώσει πως θα εγκατέλειπε τον αντιστασιακό του αγώνα από τη φυλακή. Υπάρχει ασάφεια ως προς το πώς ακριβώς λειτουργεί το ΡΚΚ αυτό τον καιρό.
Παρόλο που το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την πρώτη επίθεση -- ή κάποιοι έτσι δήλωσαν χρησιμοποιώντας το όνομα του ΡΚΚ -- μερικοί Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα η επίθεση να χρηματοδοτήθηκε από το Ισραήλ.
Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ (του κυβερνώντος Δημοκρατικού Μουσουλμανικού Κόμματος) Hüseyin Çelik δήλωσε ότι δεν πιστεύει σε συμπτώσεις, ενώ ο νέος πρόεδρος του CHP (Σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος) Kemal Kılıçdaroğlu χαρακτήρισε την σύμπτωση ως "μη παραβλέψιμη". Παράλληλα, ο πρόεδρος του SP (Μουσουλμανικού Συντηρητικού Κόμματος) Numan Kurtulmuş προειδοποίησε το Ισραήλ λέγοντας ότι ελπίζει η χρονολογική ταύτιση των γεγονότων να ήταν απλά ένα τυχαίο γεγονός.
Η τουρκική ηγεσία συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, για τις 10 το πρωί της 2ας Ιουνίου, προκειμένου να συζητηθούν τα γεγονότα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, της σύσκεψης θα προήδρευε ο πρωθυπουργός και παρόντες θα ήταν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού και οι διοικητές των τριών στρατιών.

Σχόλιο: Να θυμίσουμε πως η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τουρκική ναυτική βάση "χτυπήθηκε" και υπήρξαν νεκροί και τραυματίες τούρκοι ναύτες, αφήνοντας να εννοηθεί πως το χτύπημα έγινε από άνδρες του στρατιωτικού τμήματος του ΡΚΚ (Κούρδων ανταρτών). Οι εξελίξεις όμως διαψεύδουν την τουρκική τοποθέτηση και της δημιουργούν μάλλον περισσότερο άγχος και πίεση προς την πλευρά της απάντησης ενός στρατιωτικού χτυπήματος κατά του Ισραήλ, που μάλλον δεν θα γίνει ποτέ...http://kostasxan.blogspot.com/2010/06/blog-post_1830.html

0 Comments:

Post a Comment