ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος έδωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε, μια πολύ συγκινητική διάσταση του τεράστιου φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας το οποίο ποτέ δεν διαφημίζει και ποτέ δεν προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας.


Ο κόσμος ξέρει τα σκάνδαλα. Ξέρει τους ελάχιστους σκανδαλοποιούς και προβληματικούς κληρικούς. Οτι υπάρχουν χιλιάδες κληρικοί οι οποίοι προσφέρουν τα πάντα στο Χριστό και τον πονεμένο και πενόμενο αδελφό ποιος το ξέρει;


Και ακόμη χειρότερα! Πόσο θλίβεται κανείς να ακούει ότι υπάρχουν κυκλώματα ανθρώπων που υποσκάπτουν συνειδητά το έργο της Εκκλησίας και προσπαθούν να μεγεθύνουν τα όποια σκάνδαλα και να περιθωριοποιήσουν την όποια θετική προσφορά της Εκκλησίας και των λειτουργών Της!


Το ξέρει φυσικά ο Αγιος Θεός αλλά καλόν είναι και όσοι πάντοτε έχουν στα χείλη την κατάκριση και την ιεροκατηγορία να γνωρίζουν ότι υπάρχουν άγιοι κληρικοί όλων των βαθμίδων που διακονούν το Χριστό με αυταπάρνηση και αληθινή αγάπη.


Για δέστε πόσα αξιοπρόσεκτα με στοιχεία και αριθμούς και συγκινητικές λεπτομέρειες παραθέτει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος!


Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

================


Δίνει όση βοήθεια μπορεί η Εκκλησία ή μπορεί να κάνει περισσότερα; Μήπως δεν προβάλλεται αρκετά ή σωστά η δράση της Εκκλησίας;


Όταν ὁ Αυτοκράτορας ζήτησε από τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα, Πατριάρχη τότε της Αλεξάνδρειας, να του φέρει όλο τον πλούτο της Εκκλησίας, ὁ Άγιος μάζεψε όλους τούς φτωχούς της Αλεξάνδρειας τούς οποίους φρόντιζε με περισσή αγάπη, εξ ου και το όνομα «ελεήμων», και τούς οδήγησε στο παλάτι λέγοντας στον Αυτοκράτορα: «αυτοί είναι οι θησαυροί της Εκκλησίας».


Ἡ Εκκλησία βοηθά όσο μπορεί και μάλιστα σε αυτούς τούς δύσκολους καιρούς. Σε κάθε τοπική Εκκλησία το πλήρωμα γνωρίζει αυτό το έργο γιατί το συνδράμει ποικιλοτρόπως και με εθελοντική προσφορά και με οικονομική στήριξη.


Ακούσατε ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών διπλασίασε τις 10.000 μερίδες καθημερινό φαγητό πού ετοίμαζε μέχρι τότε και τις οποίες προσέφερε προς πάντας. Χωρίς την καθημερινή μέριμνα της Εκκλησίας σε όλη την Ελλάδα ίσως είχαμε φθάσει σε κοινωνική έκρηξη.


Η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται να προβάλει το έργο της. Το έργο της το γνωρίζει ὁ λαός πού ωφελείται από αυτό. Αναγκάζεται κάποιες φορές να το παρουσιάζει όταν αμφισβητείται κακόπιστα. Δεν μπορεί όμως να παρουσιαστεί σε όλη την έκταση του.


Πώς να παρουσιάσεις πχ. τον παπά πού φθάνει στο σημείο να κάνει προσωπικό δάνειο για να βοηθήσει έναν ασθενή, να σώσει το σπίτι ενός ανθρώπου για να μη μείνουν τα παιδιά του στο δρόμο, ή για να μη σταματήσει ένα παιδί την ξένη γλώσσα πού κάνει;


Προφανώς δε το δάνειο αυτό το πληρώνει από το μισθό του. Αυτά δεν είναι δυνατόν να φανούν, δεν είναι δυνατόν να τα πεις. Όταν ὁ παπάς νοιώθει πατέρας, τότε κάνει τα πάντα με αγάπη και εφευρίσκει τρόπους. Οι εύκολοι κριτές εμπορεύονται τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά ποτέ δεν έβαλαν το χέρι στη δική τους τσέπη.


Ὁ Μακαριότατος με απόλυτη σαφήνεια στην πρόσφατη συνέντευξή του είπε πολύ καθαρά, ότι το 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας το έχει πάρει το Κράτος. Το υπόλοιπο 4%, παρόλο πού με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις ανήκει στην Εκκλησία, η Πολιτεία στις ποικίλες εκφάνσεις της την εμποδίζει να το αξιοποιήσει. Ὁ Αρχιεπίσκοπος είπε πολύ καθαρά επίσης πως θέλει να το αξιοποιήσει.


Σε έργα κοινωνικής προσφοράς και έθεσε και το όριο της ολοκληρώσεως αυτών των κοινωνικών παρεμβάσεων. Ποιός λοιπόν και γιατί φοβάται μια Εκκλησία με μια έντονη κοινωνική παρουσία;


Όσο για την προβολή του έργου; Ὁ κάθε νοήμων άνθρωπος γνωρίζει ότι υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης του έργου της Εκκλησίας ή μεγέθυνσης του οποιουδήποτε ανθρώπινου λάθους.




ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”,



ΕΥΒΟΙΑΠΟΡΤΑΛ


http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2011/02/blog-post_5627.html

0 Comments:

Post a Comment